Op de koffie bij de Rijkswachters

Onze liefde voor deze kleine rakkers steken wij niet onder banken of stoelen. Regelmatig komen wij de Rijkswachters tegen en na mijn laatste blog, werden wij uitgenodigd op de koffie bij de Rijkswachters.

Als ik over een bepaald onderwerp schrijf, laat ik dat altijd weten aan de personen die betrokken zijn bij mijn blog. Zo kwam ik in contact met Niki en Boudewijn van Studio Hamerhaai. Deze twee creatievelingen zijn de liefhebbende ontwerpers van hun geesteskinderen: de Rijkswachters. Nieuwsgierig naar het hele verhaal en het geboortehuis van de kleine robotjes, besloot ik de stoute schoenen aan te doen en vroeg ik Niki of wij langs mochten komen in de werkplaats.

Styling ID blog op de Koffie bij de Rijkswachters met Floor

Voorouders

Samen met Floor bezochten wij Studio Hamerhaai in Heemskerk. Al bij binnenkomst wisten wij, dat we op het juiste adres waren. Boven in de kleine kantine werden we verwend met een heerlijke kop koffie. En natuurlijk was onze eerste vraag hoe het idee van de Rijkswachters is ontstaan. De eerste robot ontwerpen waren nog voor de samenwerking met het Rijksmuseum. De voorouders van de huidige Rijkswachters waren een primitieve uitwerking van afvalhout. Vanaf het moment waarop het designers duo hoorden, dat de kisten waarin de kunstschatten van het Rijksmuseum bewaard werden voor hun gereserveerd zouden worden, duurde het nog een hele tijd voordat zij over deze materialen konden beschikken.

Styling ID Blog op de koffie bij de Rijkswachters voorouders

Van Kunst naar Design

Ze hadden er eigenlijk al niet meer op gerekend toen ze het nieuws ontvingen, dat de kratten en kisten van het Rijksmuseum opgehaald konden worden. Leuke bijkomstigheid was het boekwerk dat ze hierbij kregen, met daarin de registratie van de kunst die hierin bewaard was. Enorm was de lading, die met maar liefst vijf vrachtwagens vervoerd moest worden. Gelukkig beschikken zij over een grote opslagruimte in het midden van het land. Want deze grote partij hout, kon niet allemaal opgeslagen worden in de werkplaats. Nu begon de transformatie van kunst naar design. De eerste Rijkswachters waren direct een succes.

Styling ID Blog op de koffie bij de Rijkswachters kisten en kratten

Evolutie

De Rijkswachters zijn met velen. Grote, kleine, met of zonder licht. Ook bij deze robotjes speelt evolutie een belangrijke rol. De kracht van de Rijkswachters zit hem in de ambacht. Ieder exemplaar wordt persoonlijk door Boudewijn handmatig gemaakt. Ook al is de vraag groot, het product moet uniek blijven en niet van een lopende band afrollen. Om eenzijdigheid tegen te gaan, wordt het ontwerp steeds aangepast en vernieuwd. Door de samenwerking met Flagg, een Zuid-Afrikaanse kunstenares, werden onze vriendjes zelfs voorzien van een uniek diorama. Wederom met de hand vervaardigd en ieder buikje is anders.

Styling ID blog op de Koffie bij de Rijkswachters diorama

Dutch Design

Super leuk om te zien dat er overal robotonderdeeltjes klaar liggen om in elkaar gezet te worden. Om de vraag: Hoe groot de kans is dat de Rijkswachters binnenkort zullen uitsterven, wordt hartelijk gelachen. Groot, héél groot is de voorraad kisten nog steeds. Zolang de enthousiaste creativiteit te combineren is met de vraag naar dit leger, zullen ze geboren blijven worden. Wat niet weg neemt dat Studio Hamerhaai nog veel meer Dutch Design tot zich mag rekenen. Van lamp tot kruk of bijzettafel alles gecreëerd met bestaand “afval” materiaal. Upcycling van materialen die een ander weggooit blijft hun passie.

Styling ID Blog op de koffie bij de Rijkswachters Boudewijn en Flagg

Rijkswachter kopen

We mogen ook nog een leuke primeur prijsgeven: vanuit Antwerpen is Studio Hamerhaai benaderd. Het Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen wordt op dit moment verbouwd. Ook hier worden de kunstschatten bewaard in speciale kisten. Deze zullen bij opening beschikbaar worden gesteld aan de creativiteit van Studio Hamerhaai. Wij zijn nu al nieuwsgierig naar de creatie die hieruit zal ontstaan. Enthousiast nemen we afscheid van Niki, Boudewijn en Flagg, die ons met een Hollandse “doei” begroet. Er rest ons nu nog één ding, die we moeten doen: een Rijkswachter kopen. Wil jij er ook één kopen? Kijk dan op de website van de Rijkswachters.

Wil je meer informatie over Studio Hamerhaai? Bezoek dan hier hun website.

Hieronder laten we je nog een paar foto’s zien van ons bezoek. Bedankt Floor de Kler voor dit prachtige beeldmateriaal.

Styling ID Blog op de koffie bij de Rijkswachters hoofden
Styling ID Blog op de koffie bij de Rijkswachters onderdelen
Styling ID Blog op de koffie bij de Rijkswachters blokjes
Styling ID Blog op de koffie bij de Rijkswachters voorraad
Styling ID Blog op de koffie bij de Rijkswachters rompen
Styling ID Blog op de koffie bij de Rijkswachters studio Hamerhaai werkplaats

Nieuwsbrief

Volg ons op Instagram

Like ons op Facebook

Volg ons op Pinterest

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This