Thuis in Balans

Naar aanleiding van mij blog Feng Shui Architectuur werd ik door Margareth Eras, van FEN Interaction uitgenodigd, om één van haar workshops te volgen over de vijf elementenleer en het toepassen hiervan in huis. Ik ben een echte nuchtere, maar ook een heel leergierige Hollander en hoefde hierover niet lang na te denken. Dankbaar nam ik de uitnodiging aan. Ik koos voor de basis workshop Feng Shui. Ik heb er wel wat kennis van, maar dat is meer gebaseerd op de tv-programma’s uit de jaren 90. In die tijd werd er niet alleen gesproken over het stylen van een huis, maar speelde het “thuis in balans” zijn een grote rol.

Styling ID Blog Thuis in Balans

Zo niet Zen!

De vroege ochtend van 18 januari begon zo niet zen! In de badkamer lag een plas water, afkomstig van mijn designradiator. Waarschijnlijk was deze door de vrieskou (badkamerraam stond wijd open) ontzet en gaan lekken op de koppeling. Na een vluchtige douche trok ik een gat in mijn lievelingsbroek! Eenmaal klaar, toch maar even op zoek naar gereedschap om de koppeling van de verwarming dicht te draaien. Helaas, de baco ligt op de camping! Met veel pijn en moeite lukte me het toch om de koppeling iets dicht te draaien. Bakje eronder en vanavond kijk ik wel verder. Wat een geluk dat ik op tijd op was gestaan! Even kwam de gedacht bij me op om thuis te blijven, maar dit schudde ik van me af en stapte met een goed gevoel in de auto.

Styling ID Blog Thuis in Balans Zen

Het jaar van de Vuur Haan

Na een rit van 1,5 uur bereikte ik het prachtige Oisterwijk. De locatie was snel gevonden en bij binnenkomst werd ik zo ontzettend gastvrij ontvangen door Margareth Eras, dat ik blij was dat ik gegaan was. De ene deelnemer na de andere kwam binnen, de één nog vrolijker dan de ander. Tijdens de koffie (met lekkers) werd me duidelijk, dat ik de enige echte beginneling was. Alle dames waren bekend met Feng Shui en passen dit ook al langere tijd thuis toe. Toch blijft het belangrijk om de basis skills te blijven herhalen. Daarnaast is 2017 het jaar van de Vuur Haan, wat volgens sommigen een heel belangrijk jaar zou kunnen worden.

Styling ID Blog Thuis in Balans 2017 jaar van de Vuur Haan

Vijf elementen

Precies op tijd starten we met de workshop. Allereerst krijgen we allemaal een uitgebreide syllabus uitgereikt. Alles wat behandeld gaat worden staat hierin. Fijn, want als ik moet luisteren en schrijven gaat het vaak mis! En na een kwartier werd me al duidelijk, dat ik alle aandacht erbij nodig had. Op een duidelijke manier worden de vijf elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal uitgelegd. De Yin en Yang versie. De eigenschappen van de vijf elementen in de verschillende cyclussen: de voedende, uitputtende en bedwingende! Tot zover volg ik het aardig. Tot we bij de  BaZikaart (energiekaart) zijn.

Styling ID Blog Thuis in Balans koffie

BaZikaart

Na een gezellige koffie pauze, behandelen we de algemene BaZikaart voor 2017. Deze geldt voor iedereen over de hele wereld. 2017 wordt een jaar met veel uitdagingen. Het wordt een snel jaar, met veel kansen. Dus je moet alert en voorbereid zijn, zodat je de kansen niet mist. Ik laat alle informatie tot me komen en probeer het te verwerken. Wat meer bij me binnenkomt zijn de reacties van een paar medestudenten. Sommigen schrikken bij het horen van bepaalde informatie, die Margareth weer op een positieve manier naar hun toe vertaald, zodat ze weer ontspannen. Mocht ik nog enig gevoel van ongeloof hebben gehad, dan werd dat op dat moment teniet gedaan. In ieder geval begrijp ik nu dat er mensen echt baat hebben bij deze leer.

Styling ID Blog Thuis in Balans afvallen

Afvallen

Tijdens de overheerlijke lunch (dank je wel Dorothee) wordt één van de positieve punten van het Vuur Haan jaar besproken: Afvallen! Als je van plan bent een paar kilootjes kwijt te raken, dan zal je dat dit jaar makkelijk afgaan. Hier heb ik wel oor naar, want ook bij mij mag er een paar kilo af. Met een lading aan dieetadvies en te volle buik, want het was weer te lekker, keren we terug naar ons lokaal. Vanmiddag gaan we onze persoonlijke kaart bespreken en leren we hoe we de Feng Shui moeten toepassen in huis.

Styling ID Blog Thuis in Balans dieet

Feng Shui

Aan de hand van mijn persoonlijke kaart, ik ben een Hond Kua 3, wordt me duidelijk dat de vele metalen op mijn kaart laten zien dat ik een goed jaar tegemoet ga. Zeker op gebied van het schrijven. YES! Tijd voor het plattegrond van onze huizen. Aan de hand van een raster van 9 vlakken wordt het huis ingedeeld. Hierin worden de windrichtingen gezet en bepalen de sterren welke energie van toepassing is. Voor het jaar 2017 is mijn huis redelijk “Feng Shui Proof”. Er zijn weinig aanpassingen nodig om balans te creëren in huis. Wel zorgzaam is mijn slaapkamer. Die valt precies in de minst goede zone! Jammer, want ik heb mijn oude slaapkamer vorig jaar geruild met mijn dochter. Margareth geeft me tips om ook deze ruimte ZEN te krijgen.

Styling ID Blog Thuis in Balans Chinese munten

Energie

Met een hoofd vol informatie en indrukken eindigen we deze speciale dag met een drankje. Naast de mooie, uitgebreide syllabus krijgen we allemaal een Chinees aandenken mee. Onderweg naar huis heb ik tijd om na te denken. Ik durf het bijna niet uit te spreken… Hoe blij ik ook ben met mijn nieuwe slaapkamer, ik heb al heel lang geen nacht doorgeslapen, voel me moe als ik wakker wordt……… Wordt vervolgd!

Bedankt Margareth Eras voor deze inspirerende dag. Ook dank aan mijn mede studenten. Dames we waren een heerlijk kippenhok bij elkaar die heel toepasselijk het Haantje besproken hebben. Bedankt voor jullie warme ontvangst, enthousiasme en motivatie. Wie weet tot in het volgende Chinese nieuw jaar!

Ben jij nieuwsgierig wat het Vuur Haan Jaar voor jou betekent? Neem dan contact op met Fen Interaction!

Foto’s: – Pixabay.com  en Unsplash.com