De kracht van Ambacht

Ik bezoek graag bedrijven en winkels om up-to-date te blijven en nieuwe trends te ontdekken. Afgelopen maandag bezocht ik RestyleXL. Een bedrijf dat we al wat langer volgen. Het verhaal achter het ontstaan van dit succesvolle bedrijf vinden wij bijzonder. En dan hebben we het nog niet eens over de producten die ze zelf produceren. Van tafel tot keuken- of badkamerkast, ieder stuk bijzonder door het hergebruik van oud hout. Enthousiast werd ik ontvangen in de nieuwe showroom in Woerden. Met een lekker kop koffie ging ik zitten aan een robuust houten eetkamertafel. Direct overviel me de kracht van ambacht. Dit is niet zomaar een tafel, het is een tafel met een verhaal!

Er was eens…

Ruud is één van de drie broers van Oudenallen. Trots vertelt hij, hoe zij in 2005, in een schuurtje, hun eerste tafel maakten. Kort daarna was RestyleXL een feit. Alle producten worden gecreëerd met oud hout. Dit hout stamt af van oude gesloopte huizen, schuren, boten etc. Vroeger gingen de broers zelf op pad naar diverse Europese landen, om hout in te kopen. Tegenwoordig huren ze ter plaatse mensen in die ervoor zorgen, dat ze het juiste hout voor de juiste prijs bezorgd krijgen. RestyleXL is in de jaren gegroeid tot een 12 man tellend team. Vorig jaar verhuisden ze naar een nieuwe locatie in Woerden. Naast de prachtige ruime showroom is de enorme werkplaats. Bijzonder gaaf om te zien waar het hout opgeslagen ligt, bewerkt en verwerkt wordt. De geur van het hout benadrukt de gedachte achter het idee van de broers: oud hout in huis!

Interieur met karakter

De mannen kennen van iedere plank, in de opslag, de oorsprong. Dat maakt het product, wat uiteindelijk gemaakt wordt, ook zo speciaal. Als kind keek ik altijd naar de serie: “het kleine huis op de prairie”! De eenvoudige houten huisjes en schuurtjes van Walnut Grove zijn een goed voorbeeld, van het Barnwood waarmee RestyleXL nu werkt. Maar ook delen van Franse goederenwagons, geven het interieur een speciaal karakter. En zo kan Ruud nog vele voorbeelden noemen.

Kwaliteit

Ook al heeft het meeste hout een rijke geschiedenis, door het op de juiste manier te behandelen kan dit hout nog jaren mee. Daarnaast werkt RestyleXL alleen met kwaliteit merken. Denk hierbij aan topmerken keukenapparatuur en kwaliteit natuursteen voor in de badkamer. Alle producten worden op maat gemaakt. Geheel volgens de wensen van de klant.

Wat een bijzonder bedrijf waar nostalgie gecombineerd wordt met eigentijds design, sfeer en karakter. Op de terugweg neurie ik het liedje van de familie Ingalls, hoe cool zou het zijn om van hun hutje een tafel te hebben?

Geïnteresseerd? Bezoek dan de website van RestyleXL!

Bedankt Ruud voor het delen van jullie mooie verhaal, koffie en rondleiding.

Beeldmateriaal:
– RestyleXL
– Styling ID

 

Pin It on Pinterest

Share This