Literaire zitKunst

Ik heb de laatste weken genoeg beurzen en winkels afgestruind naar nieuwe ideeën en trends, om steeds tot de conclusie te komen dat ik best up-to-date ben. Totdat ik een bijzonder spontane tip kreeg van Anton Sleeuwenhoek.

Maar de nieuwsgierigheid was al gewekt!

Op een leuke (kwajongens-achtige) wijze, vroeg hij me naar een bepaald stand te komen op de beurs. Ik bedankte hem voor de tip, met het idee ik kijk wel of ik er aan toe kom.

Maar de nieuwsgierigheid was al gewekt! Terwijl ik  gratis magazines van UW-woonmagazine.nl stond uit te delen, bleef het aan me knagen.  Dus ging ik op zoek naar de stand waar de Literaire zitKunst, voor het eerst aan een heel groot publiek geshowd werd. En daar vond ik de BookPouf!

De ontwerper

In gesprek met de ontwerper Anton Sleeuwenhoek van Sledgecorner werd me duidelijk dat de BookPouf, zoals zoveel goede ideeën, per ongeluk ontstaan is. Anton is al langer agent voor labels, waar het hergebruik van materialen centraal staan. Daarnaast is hij werkzaam bij het Centraal Boekhuis. De twee ingrediënten voor het ontstaan van de BookPouf. Samen met z’n vriendin kwam hij op het idee om boeken op te stapelen. Toen dit lukte werd er snel een stoffeerder gezocht voor de zitting. En een nieuw design zitmeubel was geboren!

Upcycling

Anton Sleeuwenhoek is bij de meeste bibliotheken, boekwinkels en kringloopwinkels een graag geziene gast. Hij zorgt ervoor dat “oude” boeken of bijvoorbeeld overgebleven boekenweekgeschenken, naar zijn werkplaats verhuizen. Dat ruimt de kelders lekker op natuurlijk. Zo krijgen boeken die anders weggegooid zullen worden een hele nieuwe functie.

Het eerste exemplaar mocht hij in de bibliotheek van Culemborg neerzetten. Daar werd de BookPouf ontdekt door iemand van het AD, een artikel volgde..! Dit zorgde ervoor dat er een ware run op de BookPouf ontstond. Inmiddels is de hele familie betrokken bij het maken van nieuwe exemplaren. Vooral boekwinkels willen graag een exemplaar in hun winkel showen.

Van Proza tot Pinkeltje

Bij een BookPouf met boeken van schrijvers als Harry Mulisch, Gerard Reve of Joost Zwagerman is het niet de vraag of deze verkocht wordt, maar hoe snel. Maar ook de kinderedities doen het erg goed. Wie wil er nou niet na het diner, met een boek van Herman Koch met de benen omhoog uitrusten op het laatste avontuur van Pinkeltje?

De bescheiden kunstenaar kijkt soms met grote verbazing naar zijn eigen ontwerp. Het effect dat zijn BookPouf te weeg heeft gebracht begint langzaam tot hem door te dringen. Ik heb hem nog een paar leuke stylingstips gegeven, dus wie weet herken ik die in de komende edities terug.

Nieuwsgierig naar de BookPouf? Raadpleeg dan: www.bookpouf.com. Anton Sleeuwenhoek bedankt voor je tip! Ik wens je veel succes in de toekomst.